Biografie

De Stormruiter '18
De Stormruiter '18

Ik werd op 25 januari 1994 geboren te Heiloo en groeide op in Veenendaal. Na het tweetalig VWO op het Marnix College in Ede ging ik op mijn 18e naar de muziektheater opleiding van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hier behaalde ik in 2016 mijn Bachelor.

Naast uitvoerende hoofdvakken als zang en spel volgde ik ook makende vakken zoals regie-intervisie, (liedtekst) schrijven & compositie. Daarnaast volgde ik een minor 'schrijven voor theater' bij de opleiding Creative Writing en volgde ik nog een semester de Master Muziektheater van ArtEZ, met een minor bij de ZHDK regie opleiding in Zürich.

 

Direct na mijn afstuderen was ik te zien oa. te zien in de opera Il Barbiere di Siviglia van Opera Zuid in de regie van Geert Lageveen & Leopold Witte.

In de zomer van 2018 was ik 5 weken als performer te zien in het ensemble van het Pauperparadijs in Carré Amsterdam in de regie van Tom de Ket. 

 

Hierna zong ik in het ensemble van muziektheater spektakel de Stormruiter in de cultuurhoofdstad van Europa 2018, Leeuwarden. Een samenwerking met o.a. de Wëreldbänd en regisseur Jos Thie. Ook volgde ik extra zanglessen bij Alberto ter Doest en Oscar Verhaar.

Afgelopen december was ik te zien in de voorstelling 'Tante Bennie heb 'n Kutkerst'. Tekst van Jeremy Baker, regie door Loes Luca. Deze voorstelling werd geproduceerd door Theater Walhalla in Rotterdam. Momenteel speel ik in de musical Hij Gelooft In Mij van Stage Entertainment als cover van Tim Griek en ensemble.

 

In 2018 was ik actief als toneelschrijver in het Tekstsmederij traject ism. Pieter van Nieuwenhuyze. Ook schreef ik daarna teksten voor Muziektheatergroep EMMA en richtte ik met collega Bart Klop het duo Bart & Maarten op. We maakten onze eerste voorstelling 'Het jaar van de man' en wonnen hiermee de publieksprijs op het Café Theater Festival 2019. Hierna namen we deel aan het Leids Cabaret Festival 2020, waar we de halve finale behaalden. Ook creëerden we een jongeren versie van 'het jaar van de man' (Jongens aan de slag!) die we spelen in het voortgezet onderwijs via STT Produkties.

 

Na mijn opleiding mocht ik als regie-assistent stage lopen bij regisseur Jos Thie tijdens de montage van de voorstelling 'Adem in, adem uit' van Jochem Myjer. Daarna werkte ik zelf als regisseur bij o.a. STA! Amsterdam, Theatergroep Koperen-Kees en Jeugdtheaterschool Hofplein Rotterdam. 

 

Momenteel schrijf ik o.a. de satirische nieuwssite De Speld, het televisieprogramma Even Tot Hier en voor het AVROTROS programma Dit Was Het Nieuws. Ook schrijf ik per 01-09-2022 voor de talkshow Humberto / Renze Op Zaterdag op RTL4. Eerder schreef ik ook voor het programma Plakshot van de VPRO i.s.m. Humanfactor TV.

 

Naast het makende en uitvoerende werk ben ik actief als zangcoach & (muziek)theaterdocent bij o.a. de MBO Theaterschool Hofplein Rotterdam, de Theater vooropleiding Amersfoort en Jeugdtheaterschool Hofplein. Hiervoor werkte ik bij o.a. Tim Koldenhof producties, theatervooropleiding 1380 & de Vloer school voor podiumkunsten. Daarnaast geef ik privé zangles.

 

Ook ben ik sinds 2010 actief als zanger van party coverband Blazing Harrows, waarmee we optreden op bruiloften, festivals en partijen en volgde ik extra privé zanglessen bij Alberto ter Doest en Oscar Verhaar.