Biografie

De Stormruiter '18
De Stormruiter '18

Ik werd op 25 januari 1994 geboren te Heiloo en groeide op in Veenendaal. Na het tweetalig VWO op het Marnix College in Ede ging ik op mijn 18e naar de muziektheater opleiding van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hier behaalde ik in 2016 mijn Bachelor.

Naast uitvoerende hoofdvakken als zang en spel volgde ik ook makende vakken zoals regie-intervisie, (liedtekst) schrijven & compositie. Daarnaast volgde ik een minor 'schrijven voor theater' bij de opleiding Creative Writing en volgde ik nog een semester de Master Muziektheater van ArtEZ, met een minor bij de ZHDK regie opleiding in Zürich.

 

Na mijn opleiding ging ik als zanger/acteur aan de slag bij o.a. Theater Walhalla, Opera Zuid, het Pauperparadijs in Carré & de Stormruiter. Ik volgde extra zanglessen bij Alberto ter Doest en Oscar Verhaar. 

 

Als regie-assistent mocht ik stage lopen bij Jos Thie tijdens de montage van de voorstelling 'Adem in, adem uit' van Jochem Myjer. Daarna werkte ik als regisseur bij o.a. STA! Amsterdam, Theatergroep Koperen-Kees en Jeugdtheaterschool Hofplein Rotterdam. 

In 2018 was ik actief als toneelschrijver in het Tekstsmederij traject ism. Pieter van Nieuwenhuyze. Ook schreef ik daarna teksten voor Muziektheatergroep EMMA en richtte ik met collega Bart Klop het duo Bart & Maarten op. We maakten onze eerste voorstelling 'Het jaar van de man' en wonnen hiermee de publieksprijs op het Café Theater Festival 2019. Hierna namen we deel aan het Leids Cabaret Festival 2020, waar we de halve finale behaalden. Ook creëerden we een jongeren versie van 'het jaar van de man' (Jongens aan de slag!) die we spelen in het voortgezet onderwijs via STT Produkties.

 

Naast het makende en uitvoerende werk ben ik actief als zangcoach & (muziek)theaterdocent bij o.a. de MBO Theaterschool Hofplein Rotterdam, de Theater vooropleiding Amersfoort en Jeugdtheaterschool Hofplein. Hiervoor werkte ik bij o.a. Tim Koldenhof producties, theatervooropleiding 1380 & de Vloer school voor podiumkunsten. Daarnaast geef ik privé zangles.

Ook ben ik sinds 2010 actief als zanger van party coverband Blazing Harrows. 

 

Download
CV Maarten Hopman, 2020.pdf
Adobe Acrobat document 38.0 MB